FAQ
Waar mag een mantelzorgwoning geplaatst worden?
Indien de woning op het achtererfgebied wordt gesitueerd, kan dit vaak zonder vergunning worden gedaan. Het achtererfgebied betreft het gedeelte van de tuin dat wordt gemeten vanaf 1 meter van de rooilijn, die de grens markeert tussen openbaar en privéterrein.
Wilt u weten of de locatie van de mantelzorgwoning op uw perceel binnen het bouwvlak valt voor vergunningsvrije plaatsing? Doorloop dan deze stappen:
- Ga naar de website www.ruimtelijkeplannen.nl.
- Klik op de blauwe knop ‘plannen zoeken’.
- Voer uw adresgegevens in in de zoekbalk linksboven.
- Selecteer onder ‘gemeente’ de relevante bestemmingsplannen totdat gele gebieden op de kaart verschijnen.
- Binnen deze gele gebieden kunt u (als aan alle andere voorwaarden is voldaan) de mantelzorgwoning vergunningsvrij plaatsen.
Onze mantelzorgwoningen worden op maat gebouwd. Hierbij is eigenlijk alles mogelijk. Het is om die reden om een goede ‘standaard’ prijsindicatie te geven. Wel kunt u altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.
Een mantelzorgwoning is een woning die zich bevindt op het terrein van degene die mantelzorg verleent of ontvangt. Dit kan een goede vriend of familielid zijn, maar de situatie kan ook omgekeerd zijn, waarbij de mantelzorger de mantelzorgwoning betrekt bij de hulpbehoevende.
U mag vergunningsvrij een mantelzorgwoning in de achtertuin plaatsen wanneer er een zorgindicatie óf verklaring van de (huis)arts aanwezig is. Het vergunningsvrij bouwen van een mantelzorgwoning is dus zeker mogelijk, al zitten hier wel wettelijke eisen aan verbonden.
Een mantelzorgwoning moet voldoen aan verschillende criteria om aan de wettelijke normen te voldoen.
Heeft u wel een vergunning nodig? Dan nemen wij die zorg voor u uit handen. U kunt dus ook bij ons terecht voor een vergunningsaanvraag. In de meeste gevallen hoeft u daar zelf niets voor te doen.