FAQ
Waar moet een mantelzorgwoning aan voldoen?
Een mantelzorgwoning moet voldoen aan verschillende criteria om aan de wettelijke normen te voldoen.
- Toestemming van de gemeente: Over het algemeen is het plaatsen van een mantelzorgwoning onderworpen aan goedkeuring van de gemeente. Dit kan variëren afhankelijk van de lokale regelgeving.
- Bouwvoorschriften: De mantelzorgwoning moet voldoen aan de geldende bouwvoorschriften, inclusief regels met betrekking tot afmetingen, hoogte, materiaalgebruik en esthetiek. Uiteraard zorgen wij ervoor dat uw mantelzorgwoning aan deze voorschriften voldoet.
- Bestemming: De bestemming van het perceel moet geschikt zijn voor het plaatsen van een mantelzorgwoning volgens het geldende bestemmingsplan.
- Veiligheid: De woning moet voldoen aan veiligheidsnormen, waaronder brandveiligheid en toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit.
- Mantelzorgrelatie: Het moet duidelijk zijn dat er sprake is van een mantelzorgrelatie tussen de bewoners van de mantelzorgwoning en de hoofdwoning.
- Vergunningen: Eventuele vergunningen of toestemmingen die nodig zijn voor de bouw en plaatsing van de mantelzorgwoning moeten worden verkregen voordat met de bouw wordt begonnen. Deze kunnen wij voor u uithanden nemen.
Onze mantelzorgwoningen worden op maat gebouwd. Hierbij is eigenlijk alles mogelijk. Het is om die reden om een goede ‘standaard’ prijsindicatie te geven. Wel kunt u altijd een vrijblijvende offerte aanvragen.
Een mantelzorgwoning is een woning die zich bevindt op het terrein van degene die mantelzorg verleent of ontvangt. Dit kan een goede vriend of familielid zijn, maar de situatie kan ook omgekeerd zijn, waarbij de mantelzorger de mantelzorgwoning betrekt bij de hulpbehoevende.
U mag vergunningsvrij een mantelzorgwoning in de achtertuin plaatsen wanneer er een zorgindicatie óf verklaring van de (huis)arts aanwezig is. Het vergunningsvrij bouwen van een mantelzorgwoning is dus zeker mogelijk, al zitten hier wel wettelijke eisen aan verbonden.
Indien de woning op het achtererfgebied wordt gesitueerd, kan dit vaak zonder vergunning worden gedaan. Het achtererfgebied betreft het gedeelte van de tuin dat wordt gemeten vanaf 1 meter van de rooilijn, die de grens markeert tussen openbaar en privéterrein.
Heeft u wel een vergunning nodig? Dan nemen wij die zorg voor u uit handen. U kunt dus ook bij ons terecht voor een vergunningsaanvraag. In de meeste gevallen hoeft u daar zelf niets voor te doen.